Hoe het begon…

 

In december 2000, na de show in Eindhoven, kwamen drie vogelliefhebbers, tijdens de terugreis naar huis, op het idee om zelf een show voor Europese vogels te organiseren. Tussen deze drie liefhebbers zat veel ervaring met het tentoonstellen, maar een eigen show organiseren was toch wel wat anders. De liefhebbers vonden dat het tijd werd voor een show voor Europese cultuurvogels in het noorden van het land. Je had natuurlijk de Europese kampioenschappen in Eindhoven van de BEC en de SEC Tentoonstelling in Rosmalen, maar dat was allemaal in het zuiden van het land. Dus in plaats van langs de lijn te klagen, werd besloten het zelf proberen te organiseren.

Het moest een tentoonstelling met een show element worden, met aandacht voor de Europese cultuurvogel. Dit betekende concreet dat ze wilden proberen om de show zo kort mogelijk te houden. Dat zou de vogels te goede komen, omdat ze dan zo min mogelijk dagen bij de liefhebbers uit de volière waren. Verder moest de tempratuur in de zaal naar beneden en de lichtduur zo kort mogelijk, aangezien we met vogels te maken hebben die van buiten komen in de maand november. Een show waar de vogels centraal staan en niet de kwekers. Natuurlijk moest er ook aandacht zijn voor de gezelligheid van het ontmoeten van vrienden en medeliefhebbers.

Met deze doelstellingen gingen de liefhebbers aan de slag en met de hulp van een aantal vrijwilligers hielden ze in november 2001 voor de eerste keer de Noord Nederlandse kampioenschappen voor Europese vogels en aanverwante soorten onder auspiciën van de BEC en met samenwerking van de vogelvrienden Urk. Het werd een show, met een 100-tal vogels en een gezellige sfeer.

In 2004 werd het team uitgebreid naar 4 enthousiaste liefhebbers, omdat het toch veel werk is en was om de show te organiseren, maar met de hulp van de vaste vrijwilligers lukte het elk jaar weer. Na een aantal jaren met een stijgende lijn in het aantal vogels; inschrijvers en bezoekers, kunnen we met trots zeggen dat we elk jaar een mooie show neerzetten die zeker in een behoefte voorziet en een promotie is voor de Europese cultuurvogel.

Naar de toekomst toe hopen we dat we het nog vele jaren mogen en kunnen volhouden en dat de liefhebbers de show op waarde weten te schatten en met ons er elk jaar weer een mooie Tentoonstelling / Show van maken.

 

 

 

 

 

 

View My Stats